Uw ideeën mee realiseren is onze zorg

APC brengt duurzame landbouwtechnieken in de praktijk

 

APC werkt op diverse fronten mee aan de praktische implementatie van duurzame landbouwprincipes

  • Lokale productie
    APC baat sinds 2013 een eigen zelfoogstboerderij uit waar 40 gezinnen hun verse seizoensgroenten en fruit zelf komen oogsten. Een perfect voorbeeld van lokale verankering tussen seizoensvoedsel, boer en consument. Meer informatie www.oogsthofkleerbeek.be

    Onder begeleiding van APC start IPSO Facto Events met een eigen groenten- en kruidentuin in het hartje van Brussel. Kansarme Brusselaars worden betrokken bij de productie die lokaal verwerkt wordt in het gastronomisch cateringaanbod van GL Events. De sociale, ecologische en economische componenten van het opzet vormen samen een sterk geheel.
     
  • Cradle to cradle
    Restmateriaal is geen afval, maar een grondstof. Zo worden door APC oesterzwammen gekweekt op koffiegruis.
     
  • Successielandbouw - voedselvoorziening in evenwicht met natuurlijke processen
    APC start kleinschalige projecten op die gebaseerd zijn op de natuurlijke successie en omschrijft deze werkwijze als de "natuurlijke successielandbouw", waarin gespecialiseerde kennis verweven wordt met oude boerenwijsheid. Het is een generalistische aanpak doorspekt met gespecialiseerde wijsheid waar voedselvoorziening terug haar natuurlijke plaats krijgt in het ecosysteem, ten dienste van de mens.
     

APC begeleidt groepen bij het voeren van praktijkgericht onderzoek

APC start eigen onderzoeken op of voert ze uit. Zo werd door APC een onderzoek uitgevoerd  op de bedrijven van grondwitlooftelers die meer en meer geconfronteerd worden met warme najaren waardoor de grondtemperatuur te hoog is om in het vroege najaar op een rendabele manier grondwitloof te telen. APC heeft voor hen praktijkonderzoek uitgevoerd, waarbij praktische oplossingen geïntroduceerd werden die ontstonden uit gezond simpel boerenverstand.

APC zet onderzoeksprojecten op touw met derden. APC richtte samen met de partners van Greenbow de vzw Symbios op. Symbios voerde een praktijkgericht IWT-project uit rond het composteren op de boerderij. Dit kwam er op vraag van groententelers die hun organische reststoffen (plantmaterialen) wilden recycleren en herwaarderen tot een herbruikbare grondstof, met name boerderijcompost. Alweer een mooie toepassing van het cradle to cradle-principe.

Referenties

 

© 2011 Agro Plan Consulting - Design: net&zo